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Subject: ACTION:  Relocation of Pump

From:Melvin A. Judah
Acting Associate Director for Pipeline Safety
Regulation, DMT-30

To: DMT-14

Your memorandum dated June 20, 1980, requested
clarification of Section 195.304(b) concerning removal
of a pump from a pipeline and subsequent use of that
pump on the same pipeline or another pipeline.  You
questioned whether the pump must be hydrostatically
tested before being returned to service.

Attached is an interpretation of Section 195.304(b)
Which I hope will be helpful.

Attachment
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No. 80-16
Date:December 1, 1980
   

DEPARTMENT OF TRANSPORTATION

RESEARCH AND SPECIAL PROGRAMS ADMINISTRATION

MATERIALS TRANSPORTATION BUREAU

_________________________________________________________________
PIPELINE SAFETY REGULATORY INTERPRETATION

_________________________________________________________________No
te:A pipeline safety regulatory interpretation applies a particular
rule to a particular set of facts and circumstances, and, as such,
may be relied upon only by those persons to whom the interpretation
is specifically addressed.

SECTION: Section 195.304(b)

SUBJECT: Relocation of Pump

FACTS: A pump, which has been in service at one location on a

pipeline system, is removed from service at that

location, is overhauled and inspected, and is installed

at another location on the same pipeline or another

pipeline.  The pump with related piping is the only item

being installed.  The pump was originally tested at the

factory.

Questions:Must the pump be hydrostatically tested before being

placed in service if the pump is (1) installed at

another location on the same pipeline system, or

(2) installed on another pipeline system?

Interpretation: Section 195.304(b) excepts a component from the

hydrostatic testing requirement of Section

195.302 if the component is the only item
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being replaced or added to a pipeline system

and the manufacturer certifies that the

component was hydrostatically tested at the

factory or that a quality control system was

used to ensure the strength of the component.

 In case (1) the pump is being added to the

same pipeline system at another location, and

in case (2) the pump is being added to another

pipeline system.  Further, in both cases, the

pump has been hydrostatically tested at the

factory.  Therefore, in accordance with

Section 195.304(b), if the appropriate

manufacturer's certification has been made,

the pump need not again be hydrostatically

tested in either case.

The piping installed does not affect the

application of Section 195.304(b) provided it

is the auxiliary piping normally associated

with pump installations and thus does not

remove the installation from the concept that

only a single component is being replaced or

added.  However, if the piping were pump

suction and discharge lines with associated

valved and by-pass, more than a single
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component would be involved in the

installation and Section 295.304(b) would not

apply.

The fact that the pump was overhauled does not

alter this interpretation as long as the

overhaul involved only those items which

normally wear on pumps, such as bearings,

seals and impeller.  If, however, welding or

other repair work that could affect the

strength of the pump case was performed, then

a manufacturer's certification regarding

original testing could not be relied on to

predict future strength, and Section

195.304(b) would not apply.

Melvin A. Judah
Acting Associate Director for
Pipeline Safety Regulation
Materials Transportation Bureau


